2009. január 23., péntek

Természetes gyógymódok "Méz és propolisz"

Előszó: Az természetes, hogy gyermekeim is átesnek betegségeken. Nem mindig engedik a segítségem és én is keresem a jobb megoldást. Mindig messzire akar nyúlni az ember. -Van egy távolkeleti módszer, ami.... Vegyél dél amerikából származó növényt, mert az .... Igen ezek mind nagyon jók és "jó áron" nehezen, de beszerezhetők. Körülnéztem a hazai felhozatalban, s lám egy idős bácsi kerékpárral hozta a megoldást. Elhatároztam, hogy utána nézek és gyűjtöttem egy kis anyagot.


Íme:


Méz és a propolisz


 


Méz 


-Aki a virágot szereti... a méhek barátja is 


Aki a méhekkel barátkozik, az megismerheti a méhek munkáját ésmunkájának eredményeit.


Ismerkedjünk meg a méhek munkájával: 


A méhek a virágokról nektárt és virágport gyűjtenek. A nektárt a kaptárban kicsit módosítják, elpárologtatják belőle a felesleges vizet és ha kész, vékony viaszréteggel lefedik, hogy sokáig elálljon. A nektár a méhekjutalma, amiért a növények szaporodása érdekében elvégzik a virágok megporzását, azaz a virágport egyik növényről a másikra viszik. 


A szorgalmas méhek megporzó munkájának köszönhetjük a zamatos gyümölcsöket, a növények vetőmagjait. Méhek nélkül nem lenne alma, körte, stb.. és hiányozna sok szép virág. 


A méhekolyan sok nektárt és virágport gyűjtenek és annyi mézet, lépesmézet és méhkenyeret készítenek, hogyha a méhész el is veszi a felesleget, mindenből marad elég a méhcsaládnak is. 


Méheink életét, létüket sokszor "felelőtlen emberek" talán tudatlanságból, vagy nemtörődömségből, a virágzó növényi kultúrák szakszerűtlen permetezésével, vegyszerezésével veszélyeztetik. 


Mi is a méz? 


Ha már a méhész elvette a kaptárakból a mézes kereteket, kipergette, a letisztult mézet a kannákból az üvegekbe töltötte? 


Mire jó a méz? 


A méz jó édesítőszer. 


Kevésbé édesíti ugyan, mint a gyári cukor és a mesterséges édesítőszerek, de jóval egészségesebb, mert természetesen édes, mert többféle cukorból áll és számtalan hasznos anyag van benne. Pl. szerves savak, vitaminok, enzimek, illóolajok, ásványi anyagok, stb... 


A méz jó táplálék, mert egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, mert szerves savaifokozzák az étvágyat, javítják az emésztést, mert nem csak édes, de zamatanyagainak különböző összetétele miatt változatos ízeket biztosít, mert színeivel, kellemes illataival kimeríthetetlen választékot kínál. 


A méz gyógyít is. 


A méz nyugtató. Segíti az elalvást, a nyugodt pihenést. A méz támogatja a gyenge szívet és védi a májat. A méz fertőtlenít. Ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületes sérülések kezelésére használni. A méz enyhe hashajtó. Megszűnteti a gyenge ásványi anyag ellátottságból eredő hiánytüneteket. Jó a vashiányból származó vérszegénység gyógyítására. 


Leggyakoribb fajta mézek és jellemzői.


Akácméz: -harmónikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. Csaknem a színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony. Jó fertőtlenítő. Köhögés ellen ajánlott. 


Napraforgóméz: -aranysárga, később sötétedő. Hamar kristályos és folyékony fázisra válik szét. Krémmézzé alakítva kellemes csemege. Sütésre kíválóan alkalmas. 


Repceméz: -sárga színű míg folyékony, de gyorsan kristályosodik és akkor majdnem fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. Kevésbé savas, sőt gyógyítja a gyomorsav tútengést. 


Hársméz: -színe a gyűjtés idejétől függ. Illata és íze határozott, kellemes íz jellemzi, fűszerezi az ételeket, italokat. Hörghurutra kíváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. 


Gesztenyeméz: -magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki. Színe sárgásbarnás, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Viszértágulat mérséklésére is alkalmas. 


Selyemkoróméz: -az Asclepias syriaca nektárjából származik. Igen erős, jellegzetesen fűszeres ízű, illatos. Nyers ételek különleges ízesítője. Igazi "hungaricum". 


Pohánkaméz: -barna színű, sajáros ízű és illatú. Könnyen megszokható, megkedvelhető. Jó édesítőszer. Elősegíti a bőrképződést, csökkenti a gyermekek növekedési fájdalmát. 


Facélia: -halványbarna, kissé opálos. Zamata enyhe, kellemes. 


Aranyvesszőméz: -solidagóból származó ízletes, lágy, aranyszínű, későnyári mézfajta. Kristályosodó. 


Ezüstfaméz: -szürkészöld, opálos, aromája illatos, jellegzetes. Kellemes ízű. Érzékeny gyomrúak is fogyszthatják. 


Pusztai kutyatejméz: -világosbarna, karamellízű különleges illatú méz. Elég gyorsan kristályosodó, különlegessége a magyar alföldnek. 


Kitűnő fajtamézek nyerhetők a mustárról, a medvehagymáról, a gyalogakácról, a japánakácról, a baltacinról stb... Nem virág eredetű a különféle fenyő és tölgyfajokról származó édesharmat méz


Ha megisnerjük a méheket, félelem nélkül élhetünk a közelükben! 


Hazánkban általánosan elterjedt , ún. Krajnai fajta, a világ egyik legszelídebb méhe. Nyugodtak maradjunk akkor is, ha egy kíváncsi felderítő méhecske közelebbről megvizsgál minket. Ha nem fenyegetjük csapkodással hamarosan megnyugszik és tovább repül. Aki nem ismeri a méheket, a méhészkedést, keressen fel egy méhészetet. A méhek gondozója a méhész kiséretében, méhészkalapban látogassa meg a viaszvárosok lakóit és egy csodálatos világ fog eléje tárulni. 


A Mézről nem lesznek tévhiteink, ha megismerjük! 


Vannak, aki jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól, mert az "nagyon hízlal". 


A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik. 


A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izomzatban. 


A méz tejcukrából nem lesz zsír, mert azt a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel. 


A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat. 


Egyes mézek (káposztaméz, mentaméz) vizelethajtók, súlycsökkenést okoznak. 


A méz nem okoz fogszúvasodást. A méz fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszúvasodás megindulását. 


Fontos tudnivalók! 


A méz fajtájától függően idővel megsűrüsödik, kikristályosodik. Ez azomban nem befolyásolja belső értékeit. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha max. 40C fokig melegítjük, de vigyázzunk, mert a magasabb hőmérséklet károsítja a minőséget. 


 


 


 


Propolisz


Mi is valójában a propolisz? 


A méhek különféle növények rügyeiről gyűjtik ezt a gyantaszerű anyagot, amelyet kevés enzimmel és viasszal kevernek. E rendkívűl ragadós, összetett anyag a lépek kisebb töréseinek javítására, a kaptár belső részeinek bevonására, a betolakodók tetemének mumifikálására és fertőtlenítésére szolgál. A propolisz45-50%-ban viaszok és zsírsavak keveréke. Tartalmaz még olajokat, virágport, szerves és ásványi anyagokat. A legújabb vizsgálatok mintegy 180 féle összetevőről tesznek említést. Jól oldódik etilalkoholban, glikolban. 


Felhasználási területei: 


A kozmetikai iparban: sok propoliszt dolgoznak fel. Bőrregeneráló, antibakteriális gombaölő hatása miatt a kozmetikumok egyik fontos alapanyaga.


A gyógyászatban: a keringési rendszer, a légzőszervi megbetegedések, a fogágybetegségek, bőrelváltozások gyógyításában, az immunrendszer erősítésében, a máj védelmében, a gyomorfekély kezelésére széleskörűen alkalmazott anyag. Sebgyógyító hatása más az ókorban is ismert volt.


Propoliszos méz! 


A mézben elkevert, oldott 5-10% propolisz éőően olyan jótékony a szervezet számára, mint a rágógumiként fogyasztott, de nem olyan keserű, nem tapad a fogakra ezért kellemesebb és hatékonyabb a méz jelenléte okán. Meleg (de nem forró) tejhez, kávéhoz, teához adva kitűnő és nagyon egészséges, enyhén kesernyés édesítőszer! 


A propolisztinktúra:  


Tiszta alkoholban oldott propolisz, mely belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható. Gyulladásos megbetegedések, gyomor- bél- légcsőhurut, torokgyulladás, ínygyulladás, reumatikus és bőrbántalmak, valamint rákos megbetegedések bizonyos típusainak enyhítésére és gyógyítására.


A propolisztinktúra alkalmazása: 





  • Lázas állapottal járó belgyógyászati megbetegedések esetén naponta 3X30csepp ajánlott.

  • Prosztata-gyulladás naponta 1X30 cseppet fogyasszunk.

  • Magas vérnyomás: napi 1X30 csepp a gyógyulásig.

  • A klimax tüneteinek enyhítésére: a változás várható ideje előtt egy éven keresztül 1X10 csepp naponta.

  • Vese és májgyulladás: minden másnap 2X40 csepp 1Dl. melegvízben oldva.

  • Anginás panaszok, torokgyulladás, meghűlés megelőzésére: napi 40 csepp 2Dl. meleg vízben oldva (gargalizálunk és/vagy megisszuk).

  • Gyomor és nyombélfekély: naponta 40 csepp tinktúrát 1Dl. meleg tejben oldunk, s ezt éhgyomorra fogyasszuk.

  • Belső daganatos megbetegedéseknél: reggel éhgyomorra megiszunk 1Dl. körömvirág főzetben elkevert 1 kávéskanálnyi propoliszt. 

  • Rákgyanús elváltozások a testfelületen: este körömvirág főzettellemossuk, majd tömény tinktúrával ecseteljük a beteg részeket.

  • Lábgombásodás: naponta 2-szeri ecsetelés tiszta tinktúrával.



Megjegyezném, hogy a propolisz nem csodaszer! A szükséges orvosi eljárásokat, beavatkozásokat nem helyettesítí!







 

2009. január 21., szerda

Egy új élet két hét alatt

Az utóbbi időben sok minden történt. Sokat kezeltem és sok embert tanítottam arra, hogy miként kezelje Önmagát. Csak egyről feledkeztem meg, saját magamról. Az életemről, az utamról. Mi is az én küldetésem? Közben találkoztam szomorú eseményekkel, eltávozás megrendítő elfogadásáról, kapcsolatok széthullásáról. Tudom érzem az utam, de hiányoztak személyes tapasztalatok. Könnyű tanácsot adni másnak mint külső szemlélő, de sok mindent nem tudtam átérezni. Egyszerűen mert nem éltem meg. December közepétől jött egy szünet. Mellette pékség minden nap és kezelés egy szál se. A kezelt emberek rendbe jöttek. Január és sehol semmi. Közben elkezdett zsibbadni a lábam. Jött a lázas ijedt keresés. Vajon mitől? Segítséget kértem a barátaimtól, s ők megtalálták, de csak annyit segíthettek, hogy vegyem fel az égiekkel a kapcsolatot mert Ők szívesen segítenek. Megfogadtam de azon kívül, hogy kezeld magad semmi sem jött. Hát elkezdtem. Önkezelések sorozata az összes technikát kihasználva, meditációk, de valami miatt ez nem volt elengedő. Napról napra jobban éreztem magam, de még mindig kevésnek bizonyult. Kryon meditációk: Félelem elengedése és harag elengedése stb.. Nem értettem, hogy ezekre miért van szükségem de csináltam. Aztán mint derült égből a villámcsapás párom bejelenti, hogy magára talált. Ez még nem lett volna baj, de teljesen ki akart zárni. Az élete egy részéből is. Most értettem meg a Kryon által közvetített dolgok lényegét. Küzdött az Egó, a félelem de a felkészülés nem volt hiába való. Győztem! De ez csak időszakos volt. Teljesen el kellett engednem. Nehéz döntés volt, de megtettem bízva az Isteni szeretet erejében és a belső énem döntésének helyességében. Aznap mikor ez a döntés megszületett egy közös barátunknál volt segítséget kérni. Teljesen kicserélve hazajött, de a döntés nyugalmával én kihátráltam. Majd én is elmentem barátunkhoz. Sok mindent megbeszéltünk és magamban is dűlőre vittem a dolgokat. Hazajöttem és várt egy beszélgetés. Nem hátráltam meg. Most sem és vállaltam magam, a döntésem. Ez a nap volt az amikor elveszítettük, majd újra megtaláltuk egymást. Mind a ketten valami nagyon fontosat tanultunk egy nap alatt. Elfogadás, elengedés, megbecsülés és örülni annak ami most van. Másnap közös program és nem beszéltünk el egymás mellett. Megleltük a szeretet egy mélyebb érzését. Elalvás előtt egy kép: Átlépek egy kapun. A párom már ott vár rám, előttünk egy széles arany ösvény ami egy hegyre visz fel. Visszanézek és az ajtó mögött sötétség. A múlt! Állunk az ajtó másik oldalán megkönnyebbülés és boldogság vesz minket körül. Andalogjunk, vagy szárnyaljunk? Teljesen mindegy hisz egymásra találtunk. Kb. két hét alatt átéltem azt, amin más sokáig küzd. Megértettem a leckét! Ezután egy villanás: Élet(em-ünk) egy részét, feladatát megoldot(tam-tuk). A megkönnyebbülés, a nyugalom és az új érzés jelezte, hogy egy új élet kezdődik. Magától múlik a zsibbadás, közlékenyebbek az égiek és körülöttem sokan mosolyognak. Most már folytathatom azt amit elkezdtem, Újra készen állok és megint sokat tanultam. Érzem, hogy megint jönnek a feladatok és nemsokára tényleg csak a hivatásomnak élhetek. Másképp nézek sorsokat, érzéseket. Mondhatni megértőbb lettem. Hmm.. egy életen át tanulhatok, s mégis csak egy részét érezhetem át.

 

Alázattal fejet hajtok minden ember előtt, mert tisztelem útjukat és Isteni mivoltukat. Bár belül, legmélyen mindenki tudja, csak saját zenéjét nem hallja.