2009. május 24., vasárnap

Egy újság cikk amire büszkék lehetnénk...

De lehetünk büszkék arra, hogy minket fölnőtteket 10 éves gyermekek tanítanak alapvető dolgokra? Igen, arra büszkék lehetünk, hogy tanulhatunk tőlük, hogy van mondanivalójuk. Meghalljuk őket? Figyelünk rájuk? Na most kiderül 


Íme az újság cikk:


Egy tízéves kislány ötlete volt a szemétszedés



A tíz és féléves budapesti kislányt, Hajnal Daniellát nem hagyta nyugodni, mennyi szemét van eldobálva a természetben és a lakóhelyek környékén, ezért elhatározta, hogy létrehoz egy természetvédő csapatot. Szülei és néhány iskolatárs részvételével megszervezett egy csapattalálkozót, május 16-ra. Kesztyűkkel és szemeteszsákokkal felszerelkezve levonultak az Erzsébetligeti uszoda elé, ahol 4 tízéves kislány, két 4-5 év körüli kisfiú és 3 felnőtt alig fél óra alatt 6 zsák szemetet szedett össze, egy rendben tartott területről. Nem ment el a kedvük, sőt, nagyobb akció szervezésébe kezdtek: szeretettel várnak minden, környezetükért felelősséget érző gyerekeket és felnőtteket május 30-án 12.30-kor az Erzsébetligeti Színház bejárata előtt. Mindenki hozzon magával kesztyűt és két szemeteszsákot – kérték.

Minden úgy kezdődött, hogy Daniella az iskolában azt a házi feladatot kapta, írja le egy kívánságát. Kettőt is írt, az egyik teljesen megszokott gyerek kívánság volt, már ő sem emlékszik rá. A másik viszont így hangzott: „ébredjenek föl az emberek, vegyék észre, hogy ha nem tesznek valamit sürgősen, elpusztul a föld. Vegyék figyelembe az állatokat és a növényeket és ne gyilkolják őket ilyen nagy számmal, mert hamarosan minden állat és növényfaj kipusztul. Vegyék észre, hogy minden rablás, gyilkolás, sorozatgyilkolás (stb.) csak a pénz miatt van. Hagyják a pénzt és teremtsenek egy új, sokkal szebb világot, amiben innivalónak ott vannak a folyók, patakok, tavak. Amiben segítenek másokon. Amiben nem a mindenféle „menő” cucc a fontos, hanem a szeretet. Amiben meglátják egymásban és a természetben a szépet. Mindezt már rég észrevették volna, ha nem lennének egyes emberek úgymond vakok.” Daniella fogalmazása szíven ütött mindenkit, aki olvasta.

Daniella szülei próbálják lányukat és két kisfiúkat tudatosan a Föld, a környezet és a természet szeretetére nevelni. „A gyerekeink nem tépik le a virágokat-leveleket, mert az fáj a növényeknek. Nem félnek az állatoktól, de tisztelik őket. Hangosan megjegyzik, ha valaki szemetel, természetesen, mert ők nem tesznek ilyent. Ez az ő normájuk, és erre igenis büszkék vagyunk!” – meséli Daniella édesapja, Nagy Viktor. „Lányunk, aki 10 és fél éves, már régóta foglalkozik azzal a gondolattal, hogy természetvédő lesz. Sokat beszélgettünk vele erről, ennek az lett a következménye, hogy elhatározása egyre szilárdabb lett.”

A 4.a osztályos Daniella kitalálta és szülei, valamint kis barátai támogatása mellett meg is szervezte az iskola első Öko klubját. Az Ökoiskola címmel is büszkélkedő XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, nagyon örült a „kicsik” kezdeményezésének. Az iskola a szemétgyűjtő akcióra hívó szórólapok, plakátok sokszorosításával igyekszik támogatni munkájukat. Egy névtelenséget kérő kis kerületi pékség is örömmel vállalta, hogy segít. A gyerekek példaértékű összefogást indítottak el, őszinte lelkesedésük remélhetőleg olyan emberekhez is eljut, akik egyébként elfordítják a fejüket, ha az utcán szemetet látnak. Rengeteg az érdeklődő, ezért Pünkösd ide vagy oda, sok csatlakozóra számítanak.

Bálint Orsolya


Nincsenek megjegyzések: